Friday, February 13, 2009

Home » » Amalan Sunnah....

Amalan Sunnah....

Assalamualaikum wbt.

 • Rupa2nya tanpa kita sedo, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje? sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya.
 • Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga.Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini kawan2.tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.
 1. Jangan makan SUSU + DAGING
 2. Jangan makan DAGING + IKAN
 3. Jangan makan IKAN + SUSU
 4. Jangan makan AYAM + SUSU
 5. Jangan makan IKAN + TELUR
 6. Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
 7. Jangan makan SUSU + CUKA
 8. Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
 9. JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
 10. TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
 11. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKANMALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
 • Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya... kawan2 cubalaa.....Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesanbila kita sudah tua nanti.
 • Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
 • Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.
 • Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.
 • Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

 • Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).
 • Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah dikepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.
 • Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam...

Sama2lah kita mengamalkannya. ......
WallahuA'lam

psst:aku bkn pndi cume aku cume ingin kongsikan ape yg aku perolehi spjg aku berehat sblm nie .ok lor..!!!!

6 people love me:

Dee said...

good info..thx..

ekha@bella said...

bella pnah dpt email psl ni n msih save smpai skang sbgai reference.

sharamli said...

bnda yg xleh wat tu la kita slalu wat....

AzRi AzyAn said...

info menarik..
bgs2..
^_^
tp sy suka susu..
mcm mana? haha~

shila said...

kf ikut ke menu tu...? :)

Anonymous said...

kf dah insaf...
alhamdulillah

 

Copyright © 2014 Hak Milik Eksklusif Uchi Kay-f Ahmad.