Monday, November 22, 2010

Home » , , » Kitalah manusia yang tidur saje..

Kitalah manusia yang tidur saje..





dengan  name Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..

1. demi masa !
2.sesungguhnye manusia benar2 dalam kerugian
3. kecuali orang yang beriman dan beramal solih serta saling berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran..

ayat 1-3 surah al-ash


tafsiran ayat:-


jika kite melihat dari tafsiran ayat ini,maka dengan jelas...kitelah manusia yang rugi,lalai,alpa atau disebut ahli falsafah..org yang tidur saje...tidur di sini,maksudnye seperti orang yg tiada ape2 untuk dirinye apelagi untuk keluarge mahupun bangse...jadi maka dengan itu dikatakan org yg sedar akan peri pentingnye hidup ini ialah org yg memberi manfaat bukan saje pada orang lain bahkan diri sendiri...
iya hambe sgt mengerti di zaman serba-serbi  yg canggih ini,sekiranye kite menegur ke arah kebaikan,itu seperti menjirus ke daun keladi saje...apatah lagi mungkin akan hanye dipandang jelek dimata orang,namun itulah hakikat sebenar..sikap manusia memang begitulah..buat atau tidak pasti akan dikata orang...yang penting nawaitu kite...bagi orang luar biarkan saje..lambat laun penat akan berhenti dari berkata-kata...

sekian dulu moge2  ilmu yg tak seberapa ini bisa di manfaatkan bersama...

ps:-senyum kecil...(*_*)

9 people love me:

alinac lover said...

hari ni je da dua kali baca

dengan name Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang..

1. demi masa !
2.sesungguhnye manusia benar2 dalam kerugian
3. kecuali orang yang beriman dan beramal solih serta saling berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran..




thanks..perlu amik tindakan sewajarnya pasni :)

ardinihumaira said...

semoga nawaitu kita tu betul kan kf :)

Irnie said...

salam.. tahukah anda..??

ini antara surah paling dekat di hati sy.. :) walaupun da biasa kita baca.. tp tak ramai yg mahu ambil sikap dan selami tafsirannya.. urm..

thanks uchi, for sharing this..

dotblogspotdotkom said...

sesungguhnye perkara yang plaing jauh dan tak dapat dikutip semula ialah masa yang berlalu.......

kita yang tinggalkan masa tanpa apa2 xtvt....

Uruchimaru @ kf said...

@alinac lover
:iye makasih akan pandangannye..Yong !

Uruchimaru @ kf said...

@ardinihumaira
:haah dni..setuju =)

Uruchimaru @ kf said...

@Irnie
:ngee..skrg saya sudah tahu...

your to0 irnie =)

Uruchimaru @ kf said...

@dotblogspotdotkom
:benarlah..masa itu sangat2 berharge..kan paci!

bspotgurl said...

yerlah.. orang selalu je cakap tak cukup masa kan? actually kita yang taktau nak bahagikan masa - TIME MANAGEMENT gitu...

 

Copyright © 2014 Hak Milik Eksklusif Uchi Kay-f Ahmad.